arama

Perşembe, Şubat 12, 2015

Podcast

9 sene kadar önce burada podcast nedir minvalinde bir yazı yazmıştım. Yazının sonunda da konuyla ilgili gelişmeleri paylaşacağımı söylemiştim. Hemen ardından da o sırada takip ettiğim podcastleri yine burada listelemiştim. O günden bu yana konu ile ilgili herhangi bir güncelleme yapmadım. Aradan geçen sürede iTunes kullanma alışkanlığımda ciddi bir gerileme oldu. Ancak hala podcast dinliyorum. Hatta görece sık koşma fırsatı bulduğum son iki yılda podcast dinleme süremde ciddi bir artış olduğunu da söyleyebiliriz. Bu bilgilerin ışığında şu aralar ilgimi çeken, takip ettiğim podcastlerden bir kısmını listelemek niyetindeyim. Buyurun:


Hello Internet: CGP Grey ile youtube kariyerinin de başlangıcı olan o meşhur Birleşik Krallığı videosu sayesinde tanıştım. Bu videonun üzerinden bir kaç yıl geçtikten sonra, kendi gibi youtube üzerinden eğitici videolar yayınlayan Brady Haran ile bir podcast yapmaya başladılar. İki arkadaşın karşılıklı sohbeti şeklinde kaydettikleri podcastleri o günden bu yana, dinlemekten en çok keyif aldığım şeyler listesinde sağlam bir yere sahip. Programda, youtube problemlerinden dil eğitimi gerekliliğine, copyrighttan Hobbit'e, fontlardan kelime önerilerine, hemen her şeyden bahsediyorlar. Hatta görece düzenli bir uçak kazaları köşesi bile var. 10 bölümlük bir deneme sezonu olarak başlayan podcast geçtiğimiz hafta 3. sezonunu bitirdi. Umarım yeni sezonlar ile devam edecek.

Hardtalk: İlk zamanlardan beri podcast klasörümde önemli bir yeri BBC yayınları kaplıyor. Bunlar arasından ön plana gelen ise kesinlikle Hardtalk. Program, tek sunucu, tek konuk, soru&cevap şeklinde bir formata sahip. Programda genelde tartışmalı konularda, konukları zorlayan sorulara ısrarcı bir şekilde cevap aranıyor. Sorulan soruların kalitesi ve konuklar hakkında yapılan ön araştırmaların derinliği genellikle beni etkiliyor. Doğup büyüdüğüm ülkede pek alışılmadık bir konsept olduğunu düşündüğüm için de olabilir tabii bu.

Intelligence Squared: Münazara ve tartışma podcasti. Aynı isimde düzenlenen etkinliklerin kayıtlarından hazırlanıyor. İngiltere menşeli programın oturumları Amerika'da, Hong Kong'da, Avustralya'da, Yunanistan'da ve Şili'de de düzenleniyor. Her hafta cuma günü yeni bir bölüm yayınlıyorlar. Tartışmanın insanın geliştirdiği en önemli iletişim kanalı olduğunu düşünen biri olarak, programı beğeni ile takip ediyorum.

Intelligence Squared US: Intelligence Squared'in Amerikan edisyonu. NPR tarafından yayınlanıyor. Orijinal programdan farklı olarak sadece Oxford sitili münazaralara yer veriyor. Diğer türlerdeki entelektüel tartışma ve konuşmalar programda yer almıyor. Orijinal programda da münazaraları daha çok beğendiğim için benim için tercih edilebilecek bir durum bu.

Koşturmaca: Listedeki iki adet yerli podcastten daha düzenli olanı. Program, adının da işaret ettiği üzere, koşu ve ilgili sporlardan (triatlon, vb.) bahsediyor. Kısa mesafe, sprint tarzı koşular dışında hemen her tür koşudan bahsediliyor programda, maraton, ultra-maraton, uzun mesafe arazi koşuları, vs. İki kişinin sohbeti şeklinden hazırlanan programın sunucuları Mert Derman ve Ilgaz Kuruyazıcı'nın kişisel bloglarının da bağlantılarını burada paylaşmış olayım.

Bisiklet Sporu: Listedeki iki yerli podcast de spor odaklı yayınlar. Zaten birini diğerinden duymuştum ama hangisi hangisindendi tam hatırlamıyorum. Bisiklet Sporu'nu Koşturmaca'da duymuş olma olasılığım yüksek. Bisiklet Sporu da Koşturmaca gibi iki kişinin sohbeti şeklinde bir sunuma sahip. Yol bisikleti ve yarışlarına olan ilgi memlekette son yıllarda hızla artıyor. Artan ilgiyi karşılayacak kaynaklardan biri de bence bu podcast idi. Umarım bir ara yeni bir bölüm yayınlarlar. O zamana kadar, dinlemek isteyenler için kaydedilmiş 33 bölüm mevcut.

Nobel Prize Talks: Nobel ödülü kazanmış insanlarla yapılan mülakatların yayınlandığı resmi podcast dizisi. Her biri kendi alanında verilen en saygın ödül ile mükafatlandırılmış farklı disiplinlerden konukların, ödül almalarını sağlayan başarılarından bahsetmelerini dinlemek, genel olarak bakış açıları hakkında kısmi bilgi sahibi olmak ve kişisel tarihleri hakkında bir şeyler öğrenmek benim açımdan keyif verici bir etkinlik. Podcastin tek olumsuz yönü, düzensiz yayınlanması.

Nature Podcast: En köklü ve saygın bilimsel dergilerden Nature'nin "popüler bilim podcasti nasıl yapılır" sorusuna cevap verircesine hazırlayıp yayınladığı seri. Her hafta bilim-teknoloji haberlerinden başlıklar, derlemeler ve ilgili konularda uzmanlarla yapılan mülakatlar ile zengin bir içerik sağlıyor. Bunun yanında çeşitli farklı köşeler ile ilgiyi canlı tutması da başarılı. Extras başlığı altında toplanan bu köşelerden Futures her ay bir kısa bilim kurgu hikayesinin okunduğu bir bölüm. Backchat ise program editörlerinin yuvarlak masa sohbeti şeklinde çeşitli başlıkları tartışmalarını içeriyor.

99% Invisible: Podcast dünyasının bu çok meşhur üyesinden, bir yıl kadar önce Kaki King'in bir tweeti sayesinde haberdar olmuştum. Ondan sonra bölümlerini ara ara dinledim. Böyle bir yazı yazma fikri aklıma gelince "bir iki podcaste daha bakayım bari" arayışında düzenli olarak takip etmeye başladım. Tasarım odaklı, ilgi çekici içerikler üreten haftalık bir program. PRX (Public Radio Exchange) adlı bir platform tarafından yayınlanıyor. Bu platformun hikaye bazlı çeşitli radyo programlarını derlediği Radiotopia isimli bir oluşumu oldu yakın zamanda. 99% Invisible'ın da yer aldığı bu listedeki diğer yayınları daha dinleme fırsatı bulamadım ama ilgilenmeye değebilir.

Serial: Podcast dünyasının süper starı. Yakın zaman önce Hasan bahsedince haberdar oldum kendisinden. O günden bu yana podcast ile ilgili baktığım hemen her yerde gördüm kendisini. Bir hikayenin haftadan haftaya anlatılması şeklinde devam eden bir podcast. Dizi şeklinde olması ile pek çok podcastten ayrılıyor. Bir başka PRX programı olan This American Life'ın yapımcılarından Sarah Koenig tarafından hazırlanan programın ilk sezonu, 15 yıl önce gerçekleşmiş bir cinayetin tekrar gözden geçirilmesi şeklinde özetlenebilir. Hikaye anlatımı, sanık ve tanık ifadelerinin üzerinden gitmek, yeni kanıtlar bulmaya çalışmak, ilgili kişilerle tekrar görüşmek, vb. pek çok öge ile sürükleyiciliğini sağlıyor. Serinin, bahsettiğim olayı anlatan ilk sezonu bitti. Yapılan bir destek kampanyası ile başka bir hikayenin anlatılacağı ikinci sezonunu da garantilendi. Serial ilgi çekici bir podcast ve dinlerseniz yorumlarınızı duymak isterim. İkinci sezonu gelene kadar da buradan aldığım hız ile This American Life'a da bakacağım sanırım.

Benden şimdilik bu kadar. Sizin de takip ettiğiniz, ilginizi çeken podcastler var ise duymak isterim.

Not: Spotify'a podcast gelmesini heyecanla bekliyorum.kedi

2 yorum:

Hasan Arslan dedi ki...

Sevdiğim This American Life bölümlerinden biri. Ne yazık ki ücretsiz değil. http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/110/mapping

Hasan Arslan dedi ki...

Şunlarda Chicago'da en çok şiddet olaylarının olduğu okullardan biri hakkında bölümler:

http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/487/harper-high-school-part-one

http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/488/harper-high-school-part-two