arama

Pazar, Temmuz 08, 2007

Transformers: More Than Meets the Eye

Küçükken, hem de çok küçükken Star'da izlediğim ve herkes gibi hayranı olduğum çizgi dizi Transformers'ın filiminin çekileceğini duyduğumda, o dönemde yayınlanmaya başlayan Citroën C4 reklamlarının da etkisiyle "artık zamanı gelmişti" demiştim. Autobotlar ile Decepticonları'ın mantığa pek hitap etmeyen hikayeleri nedense bizi çok etkilemişti ve aradan geçen onca Transformersız yıla rağmen içimizdeki eski dostları görme arzusunu korumamızı sağlamıştı.
Ardından zaman geldi ve geçen hafta filmi izleyebildik sinemada. Yapımcılığını Deramworks yapmış filmin. Buna bağlı olarak da özel efektler Industrial Light and Magic'in elinden çıkmış. Görsel olarak çok başarılı bir iş yapılmış. Bunun yanında filmin hikayesi, serinin doğal anlamsızlıklarını taşıyor olsa da eğlencelik bir film olmuş. Bu tür, büyük bütçeli bir blockbuster adayından bekleneceği düzeyde Amerikan propogandası dışında, izleyicinin sinirini bozacak çok unsur yoktu kanımca. Mesela esas kız ve oğlan robotlar onları öldürmeye çalışırken sevişmiyorlar. Her uyarlamada olduğu gibi, kesinlikle bunda da fanları rahatsız edecek değişiklikler vardır. Ama ben Türkiye'de kendine Transformers fanı diyecek çok insan olduğunu düşünmüyoum, ondan bu tarafta bunun tartışması pek dönmez. Benim takıldığım iki unsur ise; Optimus Prime'ın yanarlı dönerli (yanında alev çizimleri olan) ve burunlu bir tıra dönüşmesi (biraz genç bir Prime figürü çizmek istemişler herhalde, tabi nasıl olacaksa) ve Decepticonlar'ın renksiz, soluk karakterler olmalarıydı.
Son not olarak filmin bayan karakteri Megan Fox'a dikkat edilmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Projenin devam filminin de geleceği kesin olduğunu göre, yeni filmin yazısında görüşmek üzere diyip noktayı koyuyorum.