arama

Çarşamba, Ocak 29, 2014

Gündüz Vassaf'ın yeni kitabının kapağı ve çağrışımı

kaynak: ukiyo-e.org
Gündüz Vassaf'ın köşe yazılarını derlediği Uçmakdere Yazıları isimli dizinin yeni kitabı yıl başında İletişim Yayınları'ndan çıktı. Medeniyet, Kültür, Sanat adını taşıyan kitabın kapak görseli olarak da yukarıda görebileceğiniz Naruto Girdabı isimli çalışma kullanılmış. 1797-1858 yılları arasında yaşamış, Utagawa Hiroshige* isimli Japon sanatçının bir çalışması olan resim, ukiyo-e* diye tabir edilen bir tahta blok baskısı tekniği ile hazırlanmış.

kaynak: Wikipedia
Kapaktaki resmin farkına varınca, başka bir Japon ukiyo-e icracısı Katsushika Hokusai'nin* 36 Fuji Dağı Manzarası isimli meşhur serisi aklıma geldi. Yukarıda, en ünlü parçası Kanagawa Açıklarında Büyük Dalga isimli resmi paylaştığım seri, pek çok batılı için Japon baskı sanatı denildiğinde akla gelen ilk eser. Naruto Girdabı'nın da bu serinin, bilmediğim ya da hatırlamadığım bir parçası olabileceğini düşündüm. Yanılgımın sebebini ise Hiroshige'nin wiki makalesinin hemen giriş bölümünde öğrendim. Sanatçının konu seçiminde, Hokusai'nin 36 Fuji Dağı Manzarası etkili olmuş. Hatta hayatının son döneminde Hiroshige de aynı isimli bir çalışma* yapmış.

*Kaynaklar İngilizce'dir. 

Çarşamba, Ocak 15, 2014

Deli Bal kapak görseli, bir soru ve bir cevap



Pelin Buzluk'un Deli Bal isimli kitabının Varlık Yayınları'ndan çıkan 2010 tarihli ilk baskısının yukarıda görülen, çok beğendiğim kapağındaki görüntü aşağıdaki twitte görülen fotoğraftanmış. Ben kapak görselini, bir resimden alınmış bir parça sanıyordum. Daha önce merak etmemiş, bakmamış olmam şaşırtıcı.



Soru: Peki bunu neden twitterda paylaşmadım?
Cevap: Çünkü aradaki cümleleri ve iki görseli bir twitte sıkıştırmanın yolunu bulamadım. 

Cumartesi, Ocak 11, 2014

Muhtar

Bir ay kadar önce adrese dayalı nüfus zımbırtısını yapmak için şu anda bulunduğum mahallenin muhtarlığına gittim. İşlerim epey kolay ve pürüzsüz bir şekilde sonuçlandı. Yaklaşmakta olan seçim döneminin de bu durumda bir etkisi olduğunu düşünmekteydim. Geçen gün işlemi sonlandırmak için tekrar gittiğimde de çok hızlı ve kolay bir süreç yaşandı. Sonrasında da tahminimi doğrulayacak şekilde muhtar, seçim broşürünü almamı ve arkadaşlarıma götürmemi rica etti. Mekandan çıkarken de seçim beklentisini şu cümle ile dile getirdi:

Şöyle güçlü bir destekle gelirsek güzel olacak.

Mahalle denilen organizasyona tam olarak dahil edilebileceğimi sanmıyorum. Kendisine de ilettiğim şekilde, şu ana kadar bir sorun yaşamadığım için hali hazırda tanıdığım tek adayı değerlendirme olasılığım zaten çok yüksek. Fikrimi değiştirebilecek şey, seçime kadar adaylar hakkında olumlu, olumsuz bilgi alma ihtimalim. Ama bu da az önce belirttiğim entegrasyon mevzusundan pek mümkün değil. 
Yine de muhtarın sarf ettiği bu cümle beni etkiledi. Bir muhtarın güçlü bir destekle ya da tek oy farkla seçilmesi sonrasındaki dönemde ne tür bir fark yaratıyor olabilir ki? Bir siyasi bağlılığı da söz konusu olamayan seçilmiş kişinin arkasındaki destek, kime karşı onu güçlü duruma getirir?