arama

Perşembe, Nisan 27, 2006

iTunes sevmem için yeni bir neden: "Podcast"






Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa 1 yılı aşkın süredir kişisel müzik arşivleme (jukebox) programım olarak Apple'ın iTunes ürününü kullanıyorum. Benim için bilgisayarla tanışmamdan bu yana ayrı bir yeri olan Quicktime'ın açtığı kapıdan devam eden sonra onu da bünyesine katan bu marifetli programı A.B.D. başta olmak üzere pek çok ülkede insanlar müzik market özelliğiyle de biliyorlar ve seviyorlar. Hatta Apple'ın verdiği bilgiye göre "iTunes Music Store" dünyanın bir numaralı internet müzik marketi. Hadi bunlar da yetmezmiş gibi resmi yazılımı olduğu iPod da moda olmasının dışında, çok da marifetli ve Dünya'nın en çok tercih edilen taşınabilir sabit tekerli müzik çaları. iTunes kullanmak için bu kadar çok nedenimiz varken Apple yeni bir "moda" akım daha başlattı: Podcasting!
Podcast adından da anlaşılacağı üzere iPodlar için tasarlanmış bir yayın ağı. Ancak iPodların hereketli veri taşıma donanımları olmadığı için -bu aletler, başlarda radyoları dahi olamadığı için çok eleştirilmişlerdi sonra iPodlar için radyo araçları geliştirildi ancak ne derece başarılı oldukları tartışılır- bunu bilgisayar üzerinden yapabiliyoruz ancak. Tabi tahmin edebileceğiniz üzere bu iş için iTunes programını kullanıyoruz. Tabi siz şimdi benim iPod'um yok ben bunu ne yapacağım diyebilirsiniz -not düşmek gerekirse, benim de yok. Ancak siz de benim gibi evinde televizyonu olmayan ve görsel yayınların bir kısmını takip etmek isteyen, en olmadı yayın saatinde işiniz olduğu için dinleyemediğiniz bazı radyo programlarını işiniz bittikten sonra bilgisayarınızdan dinlemek isteyen biriyseniz bu yeni özellik yüzünüzü güldürebilir.
Dediğim gibi bu da Apple'ın son zamanlarda başını çektiği pek çok hareketlilik gibi bir moda şeklinde yayılıyor. İnsanlar ellerinden geldiğince hızlı bir şekilde yayınlayabildikleri kadar çok podcast yayınlamak istiyorlar. Tabi bunlar bir kısmı ücreti -beni ilgilendirmeyen tarafı. Türkiye'de de CNNTürk ve Radyo ODTÜ bu işle ciddi bir şekilde ilgileniyorlar. CNN Türk'te çeşit fazla ancak kalite ve ciddiyet zayıf. Eksik bölümlere çok sık rastlanıyor. Güncellik sorunları var. Radyo ODTÜ ise popüler 4 programının podcast yayınını veriyor. Gayet özenli ve kaliteli yayınlar. Öneririm. Türkiye'den başka göze çarpan radyo n101 bir programının ve Cem Ceminay da radyo programının podcastini yayınlıyor. Türkiye'den yayını merakla beklediğim kurumsa NTV. Kendi basın yayın topluluğu bünyesinde olan radyo n101 yayın yaptığına göre bu teknolojinin farkındalar ve deneme yapıyorlar kanımca. Son olarak ilgimi çeken başka bir yayınsa 5n 1k programının eşyapımcısı Cüneyt ÖZDEMİR'in sesli günlüğü oldu.
Yeni yeni ilgilenmeye başladığım bu teknoloji hakkında gelişmeleri elimden geldiğince buraya yazacağım.

Hiç yorum yok: